DE ECHT GRATIS TELEFOON (ze zijn er)

Door 3x3 op donderdag 20 november 2014 13:31 - Reacties (14)
Categorie: -, Views: 9.390

Een telefoon kan een dure hobby zijn. Zeker als je graag de kwaliteitservaring wilt van de nieuwste vlaggenschepen, dan kost zo'n toestel al gauw meer dan een gemiddelde computer.


Wat kost een telefoon?
Een telefoon is een stukje consumenten elektronica dat een relatief hoge afschrijving heeft.
Vaak is na vier jaar is bijna de hele waarde verdampt.

Een telefoon kunt u 'los' kopen, of op afbetaling via uw abonnement.
De aankoopprijs voor een losse telefoon zijn duidelijk. De 'koop prijs' voor een telefoon dat bij een abonnement zit, kun je het best bereken door te kijken naar wat het verschil is tussen een sim-only abonnement en hét abonnement dat je afsluit met telefoon.

Wat een telefoon u daadwerkelijk kost, wordt bepaald door:
  • (Aankoopprijs - verkoopprijs)/ aantal maanden gebruik = Afschrijvingskosten per maand.
De gratis telefoon.
Normaal gesproken daalt de waarde van een telefoon langzaam. Hoe ouder het model hoe minder waardevol hij zal zijn. Toch zijn er in het recente verleden ook uitzonderingen op die regel geweest. Telefoons die vaak wel schaars zijn, en kort voor een (te) lage prijs te koop geweest zijn. Als je niets wilt betalen voor je telefoon, moet je speculeren op dat soort 'laag in te kopen telefoons', dat zijn dé telefoons om op te letten, telefoons van een speciale aanbieding, telefoons met cashback, of jong/niet gebruikte telefoons die een ontevreden gebruiker tweedehands goedkoop verkoopt.

Maar zijn er telefoons geweest, die tweedehands nu méér of evenveel waard zijn als dan toen ze nieuw verkocht worden? Zoja Welke telefoons zijn dat?

Ik ben tot een lijstje van 3 gekomen.
  • De Sony Xperia M
  • De Blackberry Z10
  • De populaire Chinaphone
De Sony Xperia M
http://ic.tweakimg.net/ext/i/thumblarge/1372838303.jpeg
De Sony Xperia M was te koop voor 60 euro.in sept. 2014. Tweedehands kost hij nu op marktplaats rond de 75 euro dus de kans is groot dat je hem over ruim een half jaar kunt verkopen voor de originele aanschafprijs, waardoor de telefoon je dan niets heeft gekocht.

De Blackberry Z10
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1406529679.jpeg
De Z10, was ook goedkoop te koop. In combinatie met een Cashback van 100 euro, was in Maart 2014 te koop voor 220 euro. Waardoor hij netto slechts 120 euro koste voor de attente koper. Vandaag de dag, een half jaar later, verwisselt de Z10 op Tweakers:V&A nog altijd van eigenaar voor rond de 140 euro, en doordat díe telefoons nog altijd updates krijgt die het toestel keer op keer beter maken, lijkt hij zeer waardevast.

Diverse Chinaphones.
http://ic.tweakimg.net/ext/i/1401457885.jpeg
Tussen de Chinaphones, zitten een paar pareltjes. En ook als je zo'n pareltje hebt, is het mogelijk om een effectief kostenloze telefoon te hebben. Kern daarbij om op te letten, is dat je een telefoon koopt met een goed stabiel os, en meest belangrijk, dat de telefoon een 'benchmark' wordt voor andere telefoons en dat de telefoon goede bouwkwaliteit heeft. Voorbeelden hiervan zijn de xiaomi Redmi,of de 1+1, als je als een van de eersten in zo'n telefoon stapt, kun je ook relatief lang doen met zo'n telefoon, voor dat het moment komt om hem weer te verkopen. Zolang die telefoon in de ogen van andere tweakers/consumenten veel bang4buck geeft, kun je zo'n telefoon relatief makkelijk verkopen aan de mede-tweaker, die wel de telefoon wilt, maar geen risico of wachttijd wilt van het verzenden.

Kortom, de gratis telefoon kan. Alleen is het net als bij aandelen, het belangrijk om op het juiste moment in te stappen en uit te stappen. Voor de 'volgende' gratis telefoon zou mijn advies ook zijn dit subforum Aanbiedingen en Kortingscodes in de gaten te houden om op het juiste moment zo goedkoop mogelijk in te stappen, of zelf te wroeten naar pareltjes in dit topic: Het topic voor (onbekende) Chinese smartphones - Deel 2

Volgende: De Passport review (hij is er) 11-'14 De Passport review (hij is er)

Reacties


Door Tweakers user Luuk1983, donderdag 20 november 2014 13:45

Heb je de reacties nou verwijderd?

Door Tweakers user Imnoa, donderdag 20 november 2014 13:55

Maar zijn er telefoons geweest, die tweedehands nu méér of evenveel waard zijn als dan toen ze nieuw verkocht worden? Zoja Welke telefoons zijn dat?
Zoek op marktplaats en V&A eens naar de OnePlus One

Door Tweakers user 3x3, donderdag 20 november 2014 14:00

Ik heb het blog herplaats, omdat het vorige blog tekstueel erg zwak was. Bij die herplaatsing zijn de reacties verdwenen:/

Door Tweakers user Palmolive, donderdag 20 november 2014 14:28

Mwah, die Sony vind ik nou niet echt indrukwekkend. Antieke specs en een veel te hoge prijs. Gratis of niet, het moet wel werkbaar zijn. De BB zou ik niet nemen vanwege het gebrek aan apps ( ja, ik weet dat je er Android-apps op kan draaien; maar dat kan simpelweg niet even goed zijn als op iets wat native Android draait.) De Xiaomi zou ik dan wel weer nemen, alhoewel de grote bezels en de grootte van het scherm me tegen staan. Ook vraag ik me af hoe snel het ding is.

En zoals eerder gezegd: je kijkt nu achteraf naar telefoons die een goede koop bleken te zijn, economisch gezien. Maar van tevoren kan je dat niet voorspellen.

Door Willem, donderdag 20 november 2014 15:38

Veel mensen zijn onzorgvuldig met hun telefoon. Je kunt er dus ook gewoon eentje afpakken van een ander als die even niet op let (in de kroeg, een drukke trein bij het uitstappen ofzo). Dan heb je ook een gratis telefoon.

Door Tweakers user SpireZ, donderdag 20 november 2014 15:44

Willem schreef op donderdag 20 november 2014 @ 15:38:
Veel mensen zijn onzorgvuldig met hun telefoon. Je kunt er dus ook gewoon eentje afpakken van een ander als die even niet op let (in de kroeg, een drukke trein bij het uitstappen ofzo). Dan heb je ook een gratis telefoon.
Dat noemt men ook wel diefstal, Willem.

Door Tweakers user Peetz0r, donderdag 20 november 2014 16:00

Hier de reactie die ik vannacht plaatste, en dus verdwenen was:

Wat je doet, is feitelijk proberen te voorspellen hoeveel een telefoon in de toekomst waard is. Feitelijk is dat speculatie. Er zit dan ook een flink risico aan dat je uiteindelijk weldegelijk meer betaalt voor je toestel dan waarvoor je em kan verkopen. En het risico dat je je toestel helemaal niet kunt verkopen, bijvoorbeeld omdat hij stuk gaat.

De voorbeelden die je noemt zijn allemaal succesvol, maar dat is achteraf bekeken. Je schrijft je voorbeelden met informatie die je op het moment zelf niet heft.

Ikzelf ga er vanuit dat ik mijn telefoons helemaal niet verkoop (ik hou ze als reserve en voor app development/testing). Op die manier hoef ik me nooit druk te maken over wanneer ik mijn toestel het meeste kan verkopen, en welk toestel ik dan nieuw zou willen kopen. Ik probeer simpelweg zo lang mogelijk met mijn toestel te doen, en koop een nieuwe wanneer de huidige stuk gaat (of om een andere reden niet meer voldoet).

Bij het kiezen van een nieuw toestel kies ik degene met (voor mij) de beste specificaties, binnen mijn budget. Daarbij let ik niet op aanbiedingen of andere acties, dat leid alleen maar af van het toestel zelf. Grof gezegd, ik betaal liever ¤250 voor een toestel dat ¤200 waard is, dan dat ik ¤350 betaal voor een toestel dat ¤400 waard is, geven dat beide toestellen voldoen aan de specificaties waar ik naar op zoek ben.

Kwa specificaties waar ik naar op zoek ben, ben ik heel makkelijk. Het moet minimaal de specs van mijn huidige toestel zijn, maar dan met de (op dat moment) laatste android-versie, en de hoogte van het toestel mag maximaal 13 cm zijn. En ik wil stock android, met garantie op snelle updates. Wat voor cpu, camera, whatever erin zit zal me een worst wezen eigenlijk, zolang ik maar niet achteruit ga tov. wat ik gewend ben.

Van de 4 toestellen die ik gehad heb, heb ik er 3 nog steeds (de allereerste is grondig stuk gegaan). Ik doe gemiddeld 2 jaar met mijn toestellen, en ze kosten allemaal tussen de ¤150 en ¤250 los. Niks geen toestel-bij-abbonement, dat zijn verkapte leningen... Sim-only, onbepaalde duur, onbeperkt data, ¤15/maand :)

Door Tweakers user Dizzy, donderdag 20 november 2014 16:11

Ik snap je "formule" niet zo goed om de afschrijfkosten te bepalen.

•(Aankoopprijs - verkoopprijs)/ aantal maanden gebruik = Afschrijvingskosten per maand.

Ik betaal 13,- per maand voor een iphone5 die ten tijden van aanschaf nieuw 699,- kostte. Mijn abbo duurt twee jaar.

aankoopprijs = 24*13 = 312
verkoopprijs = 699,-
aantal maanden = 24

312-699/12 = -16,-

Volgens mij is mijn afschrijving gewoon 13,- per maand, dat is ook wat ik tenslotte netto betaal nu. Dus die formule snap ik niet zoveel van.

Door Tweakers user MRTNbos, donderdag 20 november 2014 16:21

Als je na die 24maanden je telefoon weet te verkopen voor 312 euro, dan heb je dus geen afschrijving (bel en internet kosten buiten beschouwing gelaten) omdat je dan aan het einde van de rit niets betaald.

Kun je de telefoon aan het einde van de 24maanden voor nog maar 1euro verkopen, dan heb je dus:
aankoopprijs = 24*13=312
verkoopprijs=1

312-1/24=¤12,96 afschrijving per maand.

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 20 november 2014 16:25

Dizzy schreef op donderdag 20 november 2014 @ 16:11:
Ik snap je "formule" niet zo goed om de afschrijfkosten te bepalen.

•(Aankoopprijs - verkoopprijs)/ aantal maanden gebruik = Afschrijvingskosten per maand.

Ik betaal 13,- per maand voor een iphone5 die ten tijden van aanschaf nieuw 699,- kostte. Mijn abbo duurt twee jaar.

aankoopprijs = 24*13 = 312
verkoopprijs = 699,-
aantal maanden = 24

312-699/12 = -16,-

Volgens mij is mijn afschrijving gewoon 13,- per maand, dat is ook wat ik tenslotte netto betaal nu. Dus die formule snap ik niet zoveel van.
Je moet natuurlijk wel de verkoopprijs pakken die je krijgt als je hem tweedehands verkoopt:

In mijn geval:

Galaxy SII
Aankoopprijs: 510,-
Verkoopprijs: 100,-
Aantal maanden: 36

(510-100)/36= 11,4 euro.

Ben wel benieuwd trouwens waar jij voor 13 euro per maand een iPhone 4 krijgt... dat lijkt me lastig.

Door Shakti, donderdag 20 november 2014 17:09

Wat nou gratis alles kost geld en wij moeten steeds meer belasting gaan betalen en alle toeslagen gaan in rook op.

Door Tweakers user Fly-guy, donderdag 20 november 2014 19:52

Jeroenneman schreef op donderdag 20 november 2014 @ 16:25:
[...]

Ben wel benieuwd trouwens waar jij voor 13 euro per maand een iPhone 4 krijgt... dat lijkt me lastig.
13 euro per maand plus een extra duur abonnement waarschijnlijk.

Door Tweakers user Wodde2, vrijdag 21 november 2014 01:59

Het stikt van de taal- en stijlfouten.

Door Tweakers user kid1988, vrijdag 21 november 2014 10:44

Een toestel waar ik nog niets over heb gelezen in deze blog is de HTC HD2.

Een goed voorbeeld welke goed past bij de case die jij probeert te maken.

volgens mij de laatste telefoon van HTC met Windows Mobile 6.5. Uitgebracht op een moment waarin duidelijk bleek dat WM6 niet verder door zou worden ontwikkeld. Toen ook duidelijk werd dat deze telefoon geen upgrade zou krijgen naar het nieuwe Windows Phone 7 daalde de waarde enorm, terwijl de telefoon zelf erg capable was voor zijn leeftijd.

Het duurde echter niet lang totdat er homebrew software op het internet verscheen. Eerst custom roms voor WM6.5 Daarna (instabiele) builds van Android. Later ook stabiele en dagelijk bruikbare builds van Android en Windows Phone 7.

De waarde van de telefoon schoot omhoog. De telefoon kon concureren met nieuwere android telefoons en zelfs de Nokia Lumia lijn. De community zorgde voor constate updates en builds welke vaak sneller waren dan de builds waarmee nieuwere toestellen standaard werden geleverd.

Ook het gegeven dat alle custom roms (ongeacht OS) een interop/root/developer unlock hadden en dat (soms dure) apps konden worden gesideload, was aantrekkelijk. Zo was het bijvoorbeeld mogelijk om in WP7 exclusieve Nokia apps (waarvoor bepaalde speciale DLL nodig waren) gewoon werkten op de HD2. Piraterij of niet; if it's free, it sells.

Door het vele experimenteren met software werden zelfs defecte telefoons redelijk veel waard. Een telefoon met een gebroken scherm wisselde vaak voor 50,- of meer van eigenaar, omdat de nieuwe eigenaar het moederbord van zijn eigen HD2 had gebrickt.

Uiteindelijk is er zelfs nog een developer geweest die het voor elkaar heeft gekregen om Windows 8 RT op de HD2 te laten draaien. Echter met zeer beperkte functionaliteit.

Nooit is er voor, noch sinds de HD2 een telefoon geweest welke stabiel 3(!) compleet verschillende besturingsystem kon draaien (of 4 instabiel, als je WindowsRT mee rekend). Ook de community support van het toestel was immens.

Kenmerkend is de HD2 welke nu bij V&A staat.
4,5 jaar na introductie, vraagprijs 150,-
Laten we reeel zijn in de prijs, en zeggen dat 100,- realistisch is.

Aankoopprijs: 530
Verkoopprijs: 100
Aantal maanden: 54
(530-100)/54= 8 euro per maand afschrijving

Reageren is niet meer mogelijk